CENK BULUT ile GAZİANTEP – URFA – MARDİN

Gaziantep, Zeugma, Göbeklitepe, Urfa, Mardin, Midyat

14 MAYIS – 17 MAYIS 2020

4 Gün / 3 Gece  Perşembe / Pazar

 

 

 

CENK BULUT ile GAZİANTEP – URFA – MARDİN

Gaziantep, Zeugma, Göbeklitepe, Urfa, Mardin, Midyat

14 MAYIS – 17 MAYIS 2020

4 Gün / 3 Gece  Perşembe / Pazar

Tur Tarihleri : 1. 14.04.2022 - 30.10.2022
Fiyat : Program Fiyatlarımız Hazırlanıyor
booked.net

GAZİANTEP – ŞANLIURFA – MARDİN

Gaziantep, Zeugma, Göbeklitepe, Urfa, Mardin, Midyat

3 Gece /  4 Gün - Perşembe / Pazar

GRUP ORGANİZASYONLARINIZ İÇİN

BİZİMLE BAĞLANTIYA GEÇİNİZ +90 532 292 2320

 

Son senelerde, Göbeklitepe, Zeugma gibi son yıllarda yoğun bir şekilde kitlesel ilgiye ve meraka sahne olan ören yerleri ve kendinizi Mezopotamya uygarlığının derinliklerinde hissedeceğiniz bir film stüdyosunu andıran taş evlerle çevrelenen masalsı Mardin’in tarihi dokuları eklenince, ortaya, uçuş saatlerimizin elverişliliğinden ve kısa kara yolculukların rahatlığından ötürü kaçırılmaması gereken, dopdolu geçireceğiniz dört günlük bir yolculuk çıkmakta. Mezopotamya kapılarında, tesadüfen bulunan höyüklerde yapılan kazı ve araştırmalarda veya baraj sularından kurtarmak için mecburiyetten yapılan kurtarma kazılarında bulunan harika eserler iki devasa ve çok güzel müzenin yapılmasına neden oldu: Gaziantep ve Şanlıurfa Arkeoloji müzeleri. Birinde Zeugma'nın muhteşem villalarının mozaikleri, öbüründe ise Göbeklitepe'nin kült yapıları modern tekniklerle sergilenmekte. Sadece bu iki müze bile önemli bir seyahat nedeni olmaya yeterli.

TUR PROGRAMI

1. GÜN           İzmir / Gaziantep

Sabah 06:20 Sunexpress tarifeli seferi ile Gaziantep’e uçuyoruz. Gaziantep’e 08:00’de varışımızın akabinde alacağımız zengin kahvaltı sonrası 2011’de açılan Zeugma Mozaik Müzesi ziyareti. Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi gerek yapısal kompleksi gerekse içinde yer alan eserleri açısından dünyanın enönemli müzeleri arasında yer almakta. Müzede mozaik ve freskler dışında, bir çok değerli eser sergilenmekte. Bunlardan bronz Mars heykeli, sergilenen önemli parçaların başında gelir. Ayrıca dünyaca ünlü Çingene Kızı mozaiği' ni de burada görebilirsiniz. Yöresel lezzetleri tadacağınız Öğlen Yemeği için şehir merkezine hareket ediyoruz. Daha sonra, Gaziantep'in tarihi dokusunu keşfetmek için Tarihi Evleri, Sokakları, Bakırcılar Çarşısı, Zincirli Bedesten ve Pişirici Mescidi Kasteli gezisi. Gaziantep Kastelleri su mimarisinin dünyada benzeri bulunmayan eşsiz örnekleridir. Bunlar bir çok işlevi bulunan yapılar olarak inşa edilmiş. Genel olarak cami altlarından geçen su kanallarının belli bir noktasına yüzeyden 30-40 merdivenle inilen ve adına ''Kastel'' denilen; içinde tuvaleti, yıkanma yeri, dinlenme ve abdest alma yerleri, hanımların çamaşır ve yün yıkama mekanları ve bazılarında namaz kılma alanlarının da bulunduğu genişçe mağaramsı boşluklar oluşturulmuş. Gezeceğimiz Pişirici Mescidi Kasteli bunların en önemli örneklerinden biridir. Otelimize yerleşme sonrasıAkşam yemeğini Gaziantep’in yöresel lezzetlerini tadacağımız, fasıl eşliğinde ANADOLU HAN’da alıyoruz..

2. GÜN       Zeugma - Halfeti – Urfa

Sabah, kahvaltının ardından Zeugma'ya doğru hareket .Zeugma Antik Kenti KommageneKrallığı'nın dört büyük şehrinden biri olan bir kent, M.Ö. 31'den itibaren tamamıyla Roma İmparatorluğuna bağlanmış ve adı ''köprü'', ''geçit'' anlamına gelen ''Zeugma'' olarak değişmiş. Fırat manzaralı yamaçlara villalar inşa edilir ve sahip olduğu büyük nüfus ile Zeugma dünyanın en büyük kentlerinden biri haline gelir. Zeugma gezisinden sonra, Birecik Barajı sularının altında kalan Halfeti’ye doğru yola devam. Halfeti’de şehir ve kale kalıntılarının etkileyici manzarasını yakından görmek için tekne ile bir gezinti ve sonrasında öğle yemeği.  Yemekten sonra, Urfa’ya hareket.

Balıklı Göl ziyareti.  İbrahim Peygamberin ateşe atıldığında düştüğü yer olarak bilinen bu iki göl, kutsalbalıkları ve çevrelerindeki tarihi eserler ile Şanlıurfa'nın sembolü haline gelmiş.  Balıklı Göl gezisinden sonra, Urfa'nın tarihi dokusunun keşfine devam. Otelemize yerleşme.  Akşam yemeği otelimizde.

            

3. GÜN        Göbeklitepe - Harran - Şanlıurfa Arkeoloji Müze – Mardin

Sabah Kahvaltısından sonra  Göbeklitepe'ye hareket. Dünyanın bilinen en eski kült yapılartopluluğu olan Göbeklitepe, araları taş duvarla örülü T biçimindeki 10 – 12 yuvarlak planda dizilmiş dikilitaş ve merkezine yerleştirilmiş daha yüksek boyda iki dikilitaştan oluşmakta. Bu dikilitaşların çoğu üzerinde insan, el ve kol, çeşitli hayvan ve soyut semboller, kabartma ya da oyularak betimlenmiş. Bu kompozisyonun, bir öykü, bir anlatım ya da bir mesaj ifade ettiği düşünülmekte. Sonuçta, buranın bir yerleşim yerinden ziyade bir kült alanı olduğu savı güç kazanmakta. Buradaki kült yapılarının üretime geçiş aşamasına yakın olan son avcı grupları tarafından inşaa edilmiş olduğu düşünülmekte ve tüm bu

dikilitaşlar, stilize insan heykelleri olarak yorumlanmakta. Harran'a hareket. Harran adına ilk defa,Kültepe ve Mari'de bulunan M.Ö. 2.000 başlarına ait çivi yazılı tabletlerde rastlanan Harran, Kuzey Mezopotamya'dan gelerek batı ve kuzeybatıya bağlanan önemli ticaret yollarının kesiştiği bir noktada bulunmasında dolayı Anadolu ile sıkı ticaret ilişkileri bulunan Asurlu tüccarların önemli uğrak yerlerinden biri idi.  Dünyadaki üç büyük felsefe ekolünden birisi Harran Ekolü'dür.  Bugün, şehri besleyen ırmaklar kurumuş olduğundan, sudan ve yeşilden mahrum bir ovanın ortasında 5000 yıllık tarihi, tipik evleri, höyüğü, kalesi, şehir surları ve çeşitli mimari kalıntıları ile ayakta durmaktadır. Tipik toprak evleri gezdikten sonra Urfa'ya geri dönüş. Öğle yemeği sonrası Şanlıurfa 2015 yılında açılan Arkeoloji Müzesini geziyoruz. Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi Arkeopark ve Edessa Mozaik Müzesi'nden oluşan Haleplibahçe Müze Kompleksi, 34 bin metrekarelik kapalı alanıyla Türkiye’nin en büyük müzesi olma özelliğini taşıyor. Göbeklitepe, Nevalı Çori, Akarçay Tepe, Hassek Höyük, Gre Virike, Lidar Höyük gibi höyüklerin her biri uygarlık tarihinin mihenk taşlarını oluşturuyor. Çağdaş müzecilik anlayışı ile kurulan yeni Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi'nde bu höyüklerin her biri, gerek kazı hikayesi gerekse eserleri ile, bölgede uzun yıllar çalışmış ve bu kazılarda görev almış deneyimli bilim insanlarının desteği ve katkısı ile özel tasarlanan bir mekan içerisinde sergilenmekte. Müze gezimizden sonra Mardin’e hareket.  Akşam yemeğimiz ve konaklamamız Mardin Garden Inn Hilton’da.

      
       

4. GÜN       Mardin – Diyarbakır - İzmir

Sabah, kahvaltının ardından, Dara Antik Kenti’ne hareket ediyoruz. Mardin’in 30 km güneydoğusundabulunan, tarihte Yukarı Mezopotamya'nın en önemli yerleşim yerlerinden birisi olan Dara, Doğu Roma İmparatorluğu’nun doğu sınırını Sasanilere karşı korumak için askeri amaçlı bir garnizon kenti olarak kurulmuştur. Kaya içine oyulan yapılardan oluşan ve geniş bir alana yayılan Dara Antik Kent içinde kilise, saray, çarşı, zindan, tophane ve su bendi kalıntıları halen görülebilmektedir.

Sonrasında, Mardin’e dönüş güzergâhı üzerinde bulunan Deyrulzafaran Manastırını geziyoruz. İsa’dan sonra 5. yüzyılda inşa edilen Deyrulzafaran Manastırı, muhteşem mimarisi yanında Süryani Kilisesi’nin önemli merkezlerinden biri olup, 1932’ye kadar 640 yıl boyunca Süryani Ortodoks patriklerinin ikametgâh yeriydi. Mardin şehir merkezinde yöresel lezzetleri tadacağımız öğle yemeği sonrası, Mardin’in dar sokakları ve çarşılarından geçerek,incetaş işçiliğinesahipmihrapları, dört yüz yıllık ahşapmihrap kapıları, 1500 yıllık kök boyası baskılı perdeleri, geniş avlusu içinde çan kulesi evi ve adeta dantel gibi işlenmiş taş oymacılığı örneklerinin yer aldığı divan ile dikkat çeken Kırklar Kilisesini ziyaret ediyoruz.

700 yıllık bir tarihe sahip mükemmel bir mimari yapısıyla her köşesi nakış gibi işlenmiş Kasımiye Medresesi’nigezdikten sonraDiyarbakır’ahareket ediyoruz. Yolgüzergahımızdabulunan tarihitaşkonakları ile özgün bir mimariye sahip Midyat’ta dileyenlerin ‘Sıla’ dizisine konu olan ‘Midyat KonukEvini’de ziyaret etme imkanı bulacakları kısa bir kahve molası veriyoruz. Sunexpress 22:45 tarifeliİzmiruçuşumuz için Diyarbakır Havalimanı’na transfer oluyoruz.

     
      

OTELLER

4* Otellerde Konaklama

ÖNEMLİ NOT : Acentamız içeriğine dokunmadan, zorunlu durumlarda programda değişiklik yapma hakkını saklı tutar.

© 2023 Vispo Travel. All rights reserved

Content
Tur Ara
Fiyata Göre
Tur tipi
Anahtar Kelime
Başlangıç Tarihi
Bitiş Tarihi